diumenge, 27 de gener del 2008

La Plataforma comença a caminar!

El Punt Diari, 27 de gener de 2008

Els regants aproven un manifest i impulsen una plataforma oberta a tothomReclamen recuperar el cabal ecològic al riu Ter

Les comunitats de regants del Baix Ter van acordar ahir a la tarda a la Tallada d'Empordà un manifest que exigia, entre altres reivindicacions, la recuperació del cabal ecològic al riu Ter i la creació de la Plataforma pel Retorn de l'Aigua del Ter. Aquesta plataforma vol aglutinar tots els sectors gironins interessats en el riu per demanar que es respectin els seus drets.

La trobada que es va fer al mas Badia va posar de manifest la coincidència dels pagesos i dels polítics i tècnics presents en l'acte davant la dramàtica necessitat de recuperar l'aigua del Ter. La reunió va comptar amb l'assistència, entre d'altres, de l'alcalde de Torroella de Montgrí, Joan Margall; l'alcaldessa de Verges, Marta Payeró; el regidor de Medi Ambient de Girona, Enric Pardo; el diputat de CiU, Xavier Dilmé, i grups com ara Gent del Ter.

La trobada va tenir com a element clau consensuar el manifestat. L'acord entre els pagesos era notablement clar, al marge de matisos. En tot cas, hi va haver dues aportacions que van fer encara més precisa la reivindicació. En el document que es va posar a debat es demanava la derogació de la llei 12/1959, que regula el transvasament de l'aigua. Enric Pardo i el gerent del Consorci Costa Brava, Manel Serra, van alertar que demanar la derogació podria ser un error greu. Tots dos, juntament amb els pagesos, admetien que calia demanar que es restablís el cabal de 3m³ que, tot i ser insuficient, ara tampoc es compleix. Els regants van voler encara més precisió i, com a mesura de força, ja que les necessitats actuals eren dramàtiques, van demanar que s'exigís aquest restabliment. Els pagesos tampoc van descartar fer mobilitzacions.