dimecres, 5 de març del 2008

Reunió amb el Conseller Baltasar, que es compromet a iniciar el retorn de cabal el 2009

El 28 de febrer passat i a petició del Consorci Alba-Ter, membre de la Plataforma que representa 46 ajuntaments i 5 consells comarcals de la conca del Ter, el Conseller Baltasar i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua van anar fins a Celrà per escoltar la preocupació del territori sobre el riu Ter. Baltasar es va comprometre a reduir les aportacions del Ter cap a les conques internes a partir de 2009 i va reconèixer el paper important que ha jugat i juga el riu per abastir bona part de la població catalana.

El Consorci Alba-Ter va posar damunt la taula la preocupació dels ajuntaments de la conca del Ter davant els problemes estructurals de cabal que fa 20 anys que arrossega el riu i que s’han agreujat per la sequera i l’incessant transvasament cap a les conques internes que abasten l’àrea més poblada de Catalunya. I si bé el Conseller es va comprometre a començar a efectuar el retorn a partir de l'any que ve, el Consorci va reclamar una temporalització d’aquest compromís amb dates i xifres (m3/s) a retornar. És per això que Medi Ambient, ACA i el Consorci crearan una comissió de seguiment que, de moment, es tornarà a reunir abans de setmana santa. Malgrat la reunió i els anuncis del Conseller, segons Francesc Camps, president del Consorci Alba-Ter i portaveu de la Plataforma del Ter, “el Consorci no pot parlar de satisfacció mentre el riu continua perdent aigua”.

En la trobada hi van participar Francesc Camps, president del Consorci i alcalde de Celrà; Ponç Feliu, vice-president del Consorci i regidor de l’Ajuntament de Girona i Marta Payeró, membre del Consell de Govern del Consorci i alcaldessa de Verges amb Baltasar, Manuel Hernández, director de l’Agència Catalana de l’Aigua; Jordi Martinoy, delegat del Govern de la Generalitat a Girona; Gabriel Borràs, director de planificació de l’ACA i Emili Santos, delegat del Departament de Medi Ambient.